Home History 1974-1999: del Rvd. Gabriel Amat a la rectora actual, la Rvd. Susana Woodcock
1974-1999: del Rvd. Gabriel Amat a la rectora actual, la Rvd. Susana Woodcock PDF Print E-mail

Aclameu el Senyor arreu de la terra, doneu-li culte amb cants de festa. Entreu davant d'ell amb crits d'alegria.

Salm 100: 1 - 2.

EL RVD. GABRIEL AMAT.

 

El Rvd. Gabriel Amat va néixer a Alacant el 23 d’octubre de 1942. De molt jove va anar a Alemanya per ampliar els seus estudis de música. Més tard estudià Teologia a Suïssa. Acabats els seus estudis, tornà a Espanya.

Els primers anys de la seva vida es van desenvolupar a les esglésies baptistes, on també havia sigut pastor el seu pare, el Rvd. Isidre Amat tal com dèiem a l’anterior capítol. En aquesta Església va conèixer la que més tard seria la seva dona, Anna Maria.

 

Com el seu pare, es va integrar a la I.E.R.E. on va ésser ordenat diaca el mes juny de 1971 i prebere el mes de maig de 1972.

 

Desprès d'un temps de col·laborar amb el bisbe a Madrid, el mes de maig de 1974 va ser nomenat pastor de l' ”Església de Crist” de Sabadell.

El Rvd. Amat es un molt bon músic, excel·lent concertista de piano, que actua sol o acompanyat. En aquesta època va fer alguns concerts amb el violinista Josep Lluís Puig, amb actes que tingueren un gran ressò a la nostra ciutat.

 

 

 

ELS 70. ANYS DE CANVIS AL NOSTRE PAÍS.

 

Amb la vinguda del Rvd. Amat, amb la seva formació moderna i europea i la seva joventut, un Temple que feia un any que s'havia inaugurat, i un entorn de canvi que va marcar de forma notable l'entorn social, polític i econòmic d'Espanya, s'endevinaven unes noves il·lusions per a la congregació.

 

A la nostra parròquia van començar a celebrar-se matrimonis mixtes i la comunitat es va anar acostumant a veure un sacerdot oficiant al costat del nostre pastor.

Les activitats de sempre de l'Església, cultes, estudis bíblics, cursos de litúrgia, conferències, Escola Dominical, grups de dones, van continuar desenvolupant-se. Els estudis bíblics a més de fer-se a l'església es van començar a celebrar a les cases dels fidels que ho sol·licitaven congregant a un bon grapat de persones.

 

 

EL NOSTRE PASTOR SECRETARI DE JOVENTUT DE LA I.E.R.E.

 

Durant uns anys el nostre pastor esdevé Secretari de Joventut de la I.E.R.E.

 

Des del primer dia, aquesta congregació es va interessar i li va brindar el seu suport i ajuda. Aquesta activitat és una de les quals amb més afecte es treballa durant uns anys.

 

També, en aquests anys, s’amplia l’amistat amb l’església luterana de Rösrath. Els joves alemanys, de pas al campament de Villa Adelfós, es van acostumar a passar uns die entre nosaltres, arribant a convidar la seva congregació a la nostra per visitar-los a Alemanya. Aquesta trobada es portà a terme a l’estiu de 1991. Per la nostra banda també els vam convidar a la nostra parròquia, però fins la data no hem estat corresposts.

 

 

LES RESIDÈNCIES DE SANTA COLOMA.

 

S’inicia una ajuda a la Residència d’avis de Santa Coloma de Gramanet, amb visites i convindant als avis a la nostra parròquia i també a alguna petita excursió. També amb la tradicional “operació quilo” per Nadal. Aquesta col.laboració es va mantenir fins a finals dels 90.

Una mica més curta fou la col.laboració amb la Residència infantil “Emanuel”. També es duia a terme per Nadal, amb la recaudació de fons per la compra dels seus calendaris i mitjançant altres activitats lúdiques.

 

 

CONVIVÉNCIES.

S'organitzen moltes convivències en les que ens acompanyaren amics i simpatitzants. Algunes es convertiren en una nova ocasió de relació amb els germans de les esglésies de Barcelona i Rubí.

 

 

GUARDERIA I ALTRES ACTIVITATS.

 

Durant alguns anys té lloc al pis de l'església l'activitat de guarderia.

També es fan cursos de pintura i tapissos amb una gran assistència. Són moltes les persones que no són membres de l'església i que hi assisteixen ja que troben un lloc tranquil i amable.

 

 

ECUMENISME.

La nostra congregació i el seu pastor van participar en activitats ecumèniques, com la Setmana Unida d'Oració i, durant molt de temps, amb l'intercanvi de pastors per a la prèdica, rebent per aquest motiu moltes visites de germans de les diferents esglésies, així com el nostre pastor visitava i predicava a les altres.

 

Cal destacar la gran amistat que es van desenvolupar amb la parròquia catòlic romana de Santa Coloma de Gramenet.

 

Aquest esperit ecumènic, es va fer més present, quant un grup de dones de l'església catòlica van demanar poder tenir les seves trobades a la nostra parròquia. Aquestes dones volien ajudar a canviar les coses dins de la seva pròpia església. És el grup de “Dones a l’església”. Amb els anys arribarien a formar una part molt activa del “Moviment Ecumènic de Sabadell” al que la nostra parròquia pertany des de fa anys.

 

 

ENSENYAMENT RELIGIÓS NO CATÒLIC.

 

Les esglésies evangèliques de Catalunya van preparar un document que va ésser enviat a la Generalitat, perquè els nens de religió cristiana, no catòlic romana, poguessin rebre a les escoles l'ensenyament religiós. Allà va estar l’església representada pel seu pastor, el mes de gener de 1986.

 

 

L'ORDENACIO DE DONES A LA I.E.R.E.

 

A la Junta Extraordinària de juliol de l'any 1987, es va prendre l'acord de presentar al Sínode de la I.E.R.E. una proposta de la congregació en el sentit de que s'admetés el ministeri de la dona. Varem ser la primera parròquia a fer la proposta i també la primera que uns anys després, hem tingut una dona com a Rectora.

 

 

GRUP D'ESPLAI.

A més del treball d'escola dominical amb els nens, també té lloc l’activitat de Grup d'Esplai, per els nens de la parròquia, entenent que jugant també es pot conèixer al Senyor.

 

 

COR.

Una altra activitat que es rescata, aprofitant novament els coneixements musicals del pastor, es la del cor, que durant alguns anys es fa indispensable a qualsevol acte religiós o lúdic.

 

 

EL NOSTRE PASTOR: ARCEDIÀ DEL ÀREA I.

 

L’àrea I de la nostra església, que compren les parròquies d’Alacant, València, Barcelona i Sabadell, va motivar visites del pastor per la seva funció, però també de membres de la congregació, així com trobades amb les parròquies germanes.

 

 

L’ÚS DEL CATALÀ A LA NOSTRA ESGLÉSIA.

 

S’inicien una sèrie de cultes en català i es confecciona una litúrgia en la nostra llengua. Amb el pas del temps es consolida i es tradueixen al català els oficis de la litúrgia anglesa.

 

S’incorporen també himnes i càntics en català.

 

En quant a l’aspecte exterior, es coloca a la façana el nom de l’església en català “ESGLÉSIA DE CRIST. I.E.R.E.” amb lletres ben visibles.

 

 

EL PASTOR AMAT MARXA A SUISA.

 

Després de més de 24 anys al front de la parròquia el Rvd. Gabriel Amat, va deixar la nostra parròquia per continuar exercint la seva tasca pastoral a la ciutat suïssa de Zurich, on havia fet els seus estudis de Teologia, i on avui dia resideix amb companyia de la seva muller.

 

 

EL RVD. JACK WARDLE.

El mes de setembre de 1996 arriba a Barcelona el Rvd. Jack Wardle i la seva esposa. És tractava d'un pastor de l'església anglicana, ja retirat, i que vinguè a treballar a les esglésies de Sabadell i Barcelona.

 

Des de feia temps la nostra congregació havia demanat un missioner per aquesta part de l'Àrea I.

 

El Rvd. Wardle oferí el seu treball al pastor Amat i a la Junta Parroquial, acceptant l’oferta tant el pastor com la Junta.

 

Entre les activitats que va desenvolupar, destaquen reunions d'oració amb estudi bíblic, el curs Alfa, suplència del pastor titular als cultes, presidència d'algunes reunions de la Junta Parroquial, visita a malalts i treballs de majordomia, desenvolupant un treball pastoral molt complet.

Quan el Rvd. Amat marxa a Suïssa, el Rvd. Wardle dirigeix i guia aquesta parròquia amb gran encert i afecte, guanyant-se la confiança i l’estimació de tots.

Amb la propera arribada de la Rvda. Susana Woodcock per fer-se càrrec d’aquesta parròquia, el Rvd. Wardle i la seva esposa es despedeixen de la congregació de Sabadell en un culte entranyable i molt emotiu per tothom.

Tant el Rvd. Wardle com la seva muller Jean, quedaran en els cors dels qui els vam conèixer pel treball de tots dos en aquesta congregació, durant quasi tres anys, i el seu tracte personal tan amable i encertat en tot moment.

Posteriorment ens han visitat en diverses ocasions i, en absència de la Rvda. Woodcock per vacances, el Rvd. Wardle ha dirigit els cultes i predicant com només ell sap fer.

 

 

FAMILIA BAKEWELL.

Com havia promès el Sr. Bisbe, el mes de febrer de 1997, arriba per treballar a aquesta parròquia un missioner laic enviat per l'agència SAMS d'Anglaterra.

 

Es tracta d’en Rob Bakewell, que va arribar acompanyat de la seva dona, amb el seus dos fills i la seva guitarra.

 

En principi passen 6 mesos coneixent a la congregació, situant-se a la ciutat i posant al dia el seu castellà. Tot i que havien estat a Espanya uns anys enrera, necessiten temps per acomodar-se en tots els sentits.

En Rob i la seva esposa, Jan, són un matrimoni jove i molt entusiasta. Un cop passat el temps “d’ambientació”, comencen a treballar i en pocs mesos ja desenvolupen el seu treball a temps complet, formant equip pastoral amb els Rvds. Amat i Wardle.

 

Preparen i realitzen cursets, cants (la majoria molt nous per nosaltres), manualitats, reprenen l’Escola Dominical. També comencen a fer cultes familiars un cop al mes, especilament dirigits als nens, en els que el matrimoni Bakewell ténen una part important a la preparació (especialment en el referent a la manera de presentar la paraula mitjançant teatre, música, petites manualitats) i fomentant la participació de la resta de la congregació.

Un dels aspectes a destacar és el temps que dediquen als nens preparant festes, “dos dies divertits” (en que els nens jugant, cantant, etc. aprenien el missatge bíblic), sortides al camp, etc. Tot això recolzat amb la participació per part d’altres membres de la congregació.

 

S’inicia una nova activitat pel dia del llibre (23 d’abril), instalant, a la sala de trobades de l’església, una exposició de llibres oberta al públic amb petició d’aliments per persones necesitades, activitat que té un gran èxit al barri. En anys posteriors s’amplia aquesta activitat instal.lant la taula amb llibres al carrer, davant l’església, i amb la típica venda de roses, dedicant el diner recaptat a una causa important de l’any (roses per Kosovo, India, etc.).

 

Amb el seu treball, dedicació i constància, el matrimoni Bakewell han obert portes, fet amistats i han fet arribar el seu testimoni a molta gent fóra i dins de l’església.

 

Ells han sembrat en molts terrenys i el Senyor farà ploure sobre aquestes llavors que esperem siguin una propera collita.

 

En Rob Bakewell és una persona enèrgica i treballadora, incansable, amb idees clares que de seguida posa en pràctica. Tant ell com la seva esposa han deixat la seva emprenta a la congregació.

 

També cal destacar el paper dels seus fills, Ana i Jonathan, els seus més fidels col.laboradors en tots els programes, especialment en el treball amb nens, un “eslabón” molt necessari per la continuitat de l’església.

També continuen la tasca de reagrupar als pocs membres que queden a Barcelona, amb molta empenta i optimisme.

 

Avui en dia i després d’anys de constància, el grup de Barcelona està creixent per la gràcia del Senyor i gràcies a les persones que continuen en aquest servei.

 

Després de 6 anys entre nosaltres, treballant intensament en la vida de l’esgléis, retornen al seu pais on novament treballen en el que més els agrada: treballar pel Senyor.

 

Van arribar com un vent fresc després de la pluja i el seu pas per aquesta congregació no ha estat en va ja que han deixat moltes coses bones per recordar i seguir.
 
Església de Crist